woensdag 16 december 2009

Greenpeace.

Greenpeace in het kort gezegd: Reject Negative Energy, Choose Positive Energy!
Greenpeace wil dat meer mensen schone stroom gaan gebruiken i.p.v. vuile stroom!

Wat moet er dan gebeuren?
- Omschakelen van vervuilende energiebronnen als kolen, gas en olie naar schone energiebronnen. Investeren in schone energie, in plaats van vuile energie; dus niet alleen in geïndustrialiseerde landen, maar ook in ontwikkelingslanden.- Stoppen met kernenergie.- Stoppen met zoeken van nieuwe vervuilende bronnen van olie, gas en kolen.
- Voorkomen van olievervuiling. Goed opruimen van bestaande vervuiling.

Wat doet Greenpeace?
Greenpeace voert wereldwijd actie tegen klimaatsverandering. Door onderzoek naar gevolgen van vuile energie. Greenpeace wil dat er werkelijk wat verandert. Greenpeace zet daarvoor alle mogelijke middelen in. Waar ze zoeken naar nieuwe alternatieven. En door onderzoek te doen naar schone technieken. Greenpeace wil dat consumenten keuze en invloed hebben. Sinds 1 juli 2001 is de markt voor groene energie begonnen. Dat wil zeggen dat consumenten groene stroom mogen kopen bij het energiebedrijf naar hun keuze. De consument kan nu, als gebruiker van
elektriciteit, de toename van vuile stroom tegengaan. Door over te stappen op groene stroom.






















Tips om de gevolgen van het broeikaseffect te verminderen.


  • Wees zuinig met energie. Hoe kunnen wij energie besparen? We kopen gas, elektrisciteit en benzine. Dit is ongeveer de helft van alle huishoudelijke energie. De andere helft is van het energie verbruik. Dit deel van het energieverbruik merken we zelf niet, maar we kunnen toch wel meehelpen om dit energieverbrui te verminderen. Bijvoorbeeld door groenten van de open grond te nemen in plaats van kasgroenten.



  • Koop zelf zonnepanelen. Dat betekent 20 jaar schone stroom en minder CO2-uitstoot. Een nadeel hiervan is dat het wel heel duur is. In al die 20 jaar dat die zonnepanelen meegaan krijg je het geld dat je anders bij een elektriciteitsbedrijf betaald er niet uit. Het is dus duurder als je zonnepanelen koopt.



  • Stap zonder extra kosten over op groene stroom. Eerst was schone stroom nog duurder dan vuile stroom, maar nu is groene stroom even duur als vuile stroom. Dus zullen er meer mensen overstappen op groene stroom.



Wat zijn de gevolgen van het Broeikaseffect?

Orkanen
De temperatuur van het zeewater stijgt. Door extremm lage drukgebieden en warme vochtige lucht ontstaan overal boven zee steeds vaker heftige orkanen die met verwoestende kracht aan land komen.

Vuur
Doordat bosgebieden in de zomer erg droog worden neemt de kans op grote bosbranden op de hele wereld toe. Die bossen hebben we nodig voor opname van Co2 en productie van zuurstof.

Regen
De dampkring wordt warmer en daardoor bevat hij meer waterdamp. Hierdoor komen er meer en hardere regenbuien. Hierdoor komt er nog meer kans op overstroming.

Sneeuw
Doordat de tempratuur stijgt, stijgt in de bergen ook de sneeuwgrens. Hierdoor wordt het steeds moeilijkeer om nog een gescikte ski-piste te kunnen vinden.

Overstromingen
Water zet uit bij verwarming. Daardoor stijgt de zeespiegel en zullen laaggelegen gebieden overstromen. Vooral ontwikkelingslanden zoals Bangladesh zullen in grote problemen komen. Daar is geen geld om dijken te bouwen.

Stormen
Er komen meer en hevigere orkanen voor en dat alles komt door het broeikaseffect!

Droogte
Op veel plaatsen in de wereld worden droogte records gebroken. Hierdoor worden woestijnen groter. Biologen denken dat er meer insectenplagen en ziekten zullen komen, omdat larven de zomers nu gemakkelijker overleven.

IJskappen
IJskappen worden dunner en gletsjers trekken zich terug. De sneeuw die altijd in de toendra’s ligt smelt langzaam.

Verbleekt koraal
Koraalriffen zijn prachtig om te zien. Dat komt door de kleurige koraaldiertjes. Als de temperatuur van het zeewater stijgt, sterft het koraal. De koraalriffen worden.

Voedsel
Volgens sommige wetenschappers zal de voedselvoorziening in gevaar komen, doordat de landbouw in sommige gebieden onmogelijk wordt. Volgens anderen kan het versterkte broeikaseffect een gunstige invloed hebben op de landbouw. Een hogere temperatuur heeft een gunstige invloed op de groei van gewassen. En er zouden delen van de aarde die nu te koud zijn voor landbouw door de hogere temperatuur wel geschikt kunnen worden voor landbouw.

dinsdag 8 december 2009

Wat is het broeikaseffect?

Bij de meeste activiteiten van de mens komt energie vrij. Voor het verkrijgen van die energie gebruiken we allerlei grondstoffen zoals olie, gas, hout of andere fossiele materialen. Die verbranding levert afvalstoffen die in de atmosfeer belanden. De meest beruchte afvalstof koolstofdioxide, naast waterstof en bepaalde zuren. Als de hoeveelheid afvalstoffen te groot wordt, betekent dit dat ze niet meer op een normale manier geabsorbeerd kunnen worden, bijvoorbeeld door planten en bomen. Daardoor komen er steeds meer van die stoffen in de atmosfeer. Ze komen dan op een paar kilometer onder ‘de deken’ te hangen. Daar zorgen ze ervoor dat de aarde zichzelf niet meer kan afkoelen. De aarde kan haar warmte niet meer kwijt, waardoor de temperatuur van de aarde langzaam oploopt. Dit is het broeikaseffect.
















Het broeikaseffect is het opsluiten van hitte in de atmosfeer. Deze hitte wordt opgesloten door broeikasgassen zoals koolstofdioxide (C02) en de waterdamp (H2O). Deze gassen vormen rondom de planeet een soort "deken". Zonder deze deken zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Het beschermt ons onder andere tegen de kou van het heelal. Zonder de broeikasgassen zou het ongeveer -18°C zijn, nu is het gemiddeld 15 graden op aarde.

Als er meer mensen op aarde komen, die steeds meer energie gebruiken, zal de kans op een verdere temperatuurstijging van de aarde door het broeikaseffect ook steeds groter worden. Wetenschappers vinden dat de mensen verantwoordelijk zijn voor de stijging van het broeikaseffect. Het gevolg is dat het warmer wordt op aarde, gletsjers en poolijs smelten en de zeespiegel stijgt

















-->Hoe meer mensen hoe meer uitlaatgassen!




Wat doet het broeikaseffect?

Door het broeikaseffect stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Een hele kleine stijging van tien procent kan al hele grote gevolgen hebben. IJskappen en gletsjers smelten en dus stijgt de zeespiegel. De verwachting van sommige wetenschappers is dat de zeespiegel in de komende 60 jaar met wel 1,5 meter hoger kan worden. Dat betekent dat er dan hele eilanden weggaan. Ook voor een laaggelegen land als Nederland zal dit grote gevolgen hebben. Onze dijken zullen veel hoger moeten worden en de Waddeneilanden komen misschien wel onder water te liggen.De opwarming van de aarde door het broeikaseffect heeft ook veel gevolgen voor allerlei planten en dieren. Veel soorten zullen zo’n grote klimaatverandering niet overleven en uitsterven.















--> Het stijgen van de zeespiegel!


Broeikaseffect: een probleem?

Mensen die zich zorgen maken over het milieu zien het broeikaseffect als een van de grootste gevaren voor de mensen. Overal op de wereld zullen de gevolgen te zien zijn. De toename van de welvaart en dus het energiegebruik in bijvoorbeeld de landen China en Amerika zal ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde alleen nog maar sneller gaat in de komende jaren. Maar er zijn ook wetenschappers die dit allemaal overdreven vinden. Zij zeggen dat de aarde altijd al tijden heeft gekend van dan weer meer warmte en dan weer een koudere periode. De mens heeft op die cyclus geen invloed, zeggen ze. Het leven past zich altijd wel weer aan, zo zeggen wetenschappers.


















--> De gevolgen van het broeikaseffect!