dinsdag 8 december 2009

Wat is het broeikaseffect?

Bij de meeste activiteiten van de mens komt energie vrij. Voor het verkrijgen van die energie gebruiken we allerlei grondstoffen zoals olie, gas, hout of andere fossiele materialen. Die verbranding levert afvalstoffen die in de atmosfeer belanden. De meest beruchte afvalstof koolstofdioxide, naast waterstof en bepaalde zuren. Als de hoeveelheid afvalstoffen te groot wordt, betekent dit dat ze niet meer op een normale manier geabsorbeerd kunnen worden, bijvoorbeeld door planten en bomen. Daardoor komen er steeds meer van die stoffen in de atmosfeer. Ze komen dan op een paar kilometer onder ‘de deken’ te hangen. Daar zorgen ze ervoor dat de aarde zichzelf niet meer kan afkoelen. De aarde kan haar warmte niet meer kwijt, waardoor de temperatuur van de aarde langzaam oploopt. Dit is het broeikaseffect.
















Het broeikaseffect is het opsluiten van hitte in de atmosfeer. Deze hitte wordt opgesloten door broeikasgassen zoals koolstofdioxide (C02) en de waterdamp (H2O). Deze gassen vormen rondom de planeet een soort "deken". Zonder deze deken zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Het beschermt ons onder andere tegen de kou van het heelal. Zonder de broeikasgassen zou het ongeveer -18°C zijn, nu is het gemiddeld 15 graden op aarde.

Als er meer mensen op aarde komen, die steeds meer energie gebruiken, zal de kans op een verdere temperatuurstijging van de aarde door het broeikaseffect ook steeds groter worden. Wetenschappers vinden dat de mensen verantwoordelijk zijn voor de stijging van het broeikaseffect. Het gevolg is dat het warmer wordt op aarde, gletsjers en poolijs smelten en de zeespiegel stijgt

















-->Hoe meer mensen hoe meer uitlaatgassen!




Wat doet het broeikaseffect?

Door het broeikaseffect stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Een hele kleine stijging van tien procent kan al hele grote gevolgen hebben. IJskappen en gletsjers smelten en dus stijgt de zeespiegel. De verwachting van sommige wetenschappers is dat de zeespiegel in de komende 60 jaar met wel 1,5 meter hoger kan worden. Dat betekent dat er dan hele eilanden weggaan. Ook voor een laaggelegen land als Nederland zal dit grote gevolgen hebben. Onze dijken zullen veel hoger moeten worden en de Waddeneilanden komen misschien wel onder water te liggen.De opwarming van de aarde door het broeikaseffect heeft ook veel gevolgen voor allerlei planten en dieren. Veel soorten zullen zo’n grote klimaatverandering niet overleven en uitsterven.















--> Het stijgen van de zeespiegel!


Broeikaseffect: een probleem?

Mensen die zich zorgen maken over het milieu zien het broeikaseffect als een van de grootste gevaren voor de mensen. Overal op de wereld zullen de gevolgen te zien zijn. De toename van de welvaart en dus het energiegebruik in bijvoorbeeld de landen China en Amerika zal ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde alleen nog maar sneller gaat in de komende jaren. Maar er zijn ook wetenschappers die dit allemaal overdreven vinden. Zij zeggen dat de aarde altijd al tijden heeft gekend van dan weer meer warmte en dan weer een koudere periode. De mens heeft op die cyclus geen invloed, zeggen ze. Het leven past zich altijd wel weer aan, zo zeggen wetenschappers.


















--> De gevolgen van het broeikaseffect!

















1 opmerking: